man med banan

En bra kost – Vad behövs egentligen?

En vanlig fråga som människor ställer sig är ”vad är en bra kost?” I den här artikeln kommer vi att ta upp vad man ska äta, hur mycket av det man ska äta och andra saker att tänka på. En bra kost tar lite tid att komma fram till, men om du följer dessa steg kan du hjälpa dig på vägen.

Ät mycket frukt och grönt

Ät mycket grönsaker och frukt (minst fem portioner per dag). Detta bör vara en viktig del av varje bra kost. Grönsaker och frukt är fulla av näringsämnen, antioxidanter och fibrer som kan bidra till att hålla dig frisk. De innehåller också väldigt få kalorier, så de är utmärkta för viktminskning eller underhåll.

Inkludera mycket fullkorn

Fullkorn ger komplexa kolhydrater som din kropp behöver för att få energi. De är bra för träning eftersom de ger mycket energi och hjälper till att hålla tarmen i trim. De håller blodsockernivåerna stabila, vilket gör att du känner dig mätt länge.

Kolla proteinbalansen

Få tillräckligt med protein, men inte för mycket. Välj magert kött som fisk eller kyckling med vitt kött. Skippa rött kött så mycket som möjligt, det kan leda till hälsoproblem senare i livet. Håll dig till minst två måltider i veckan max.

Håll dig återfuktad

Drick mycket vatten, gärna sex till åtta glas per dag. Te och kaffe är okej med måtta, men undvik för mycket sockerhaltiga drycker.

Undvik restriktiva dieter

Gå inte gå förbi ett bageri eller en godisbit och säg till dig själv att du ska äta det i morgon, bara för att sen tappa fokus och äta en massa onyttigt. Om du vill äta dessa livsmedel, så gör det – men gör det på ett förnuftigt sätt! Att sätta för hårda regler brukar bara göra att man vill ha det ännu mer. Fundera istället vad vill jag ha just nu? Och anpassa där efter.

Om du följer dessa steg kommer du att hjälpa dig på vägen mot att hitta en bra kost för dig och din livsstil. Alla är vi är alla olika, så det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Ha tålamod och experimentera tills du hittar något som fungerar för dig. En bra kost är värd besväret!