Så blir din träning effektivare

För att du ska kunna tillgodogöra dig träningen bättre behöver du fylla på energiförråden hela tiden. Om din kropp får för lite mat blir träningen inte lika effektiv. Samma gäller om den inte får tillräckligt stor mängd av vissa vitaminer och mineraler.

Om du vill kunna prestera när du tränar och få bra resultat ska du lägga extra krut på att äta näringsrik mat. När du äter bra mat ger du kroppen det bränslet den behöver för att vara produktiv och när du fyller på regelbundet med energi orkar du även med ditt övriga liv. Maten du äter kan du med fördel komplettera med kosttillskott för att säkerställa att du får i dig alla viktiga mineraler och vitaminer. Det beror på att det idag kan vara svårt att tillgodose kroppens behov endast via mat. Vissa livsmedel är helt enkelt inte lika näringsrika längre, men med bra kosttillskott kan du ge kroppen precis det den behöver.

Ge kroppen vitaminer och mineraler

När du tränar förbrukar du ofta mer magnesium, speciellt intensiv träning gör att kroppen har ett större behov av magnesium. C-vitamin som bidrar till immunsystemets normala funktion och D-vitamin som är bra för bland annat musklerna är också kosttillskott som kan vara bra att ta när du tränar. D-vitamin är viktigast att ta som kosttillskott under vinterhalvåret. Brist på D-vitamin kan göra att du känner sig svagare i musklerna, tröttare och nedstämd. Sedan finns det andra bra kosttillskott som du kan köpa för att stötta din kropp på bästa sätt. Exempelvis är gurkmeja en superkrydda som är rik på både kalium och järn. Vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppen:

  • D-vitamin
  • C-vitamin
  • Magnesium
  • Zink
  • Omega-3

Mat vid regelbunden träning

När du tränar är tallriksmodellen en bra grundplåt att utgå ifrån. Den modellen gör att du får en balanserad fördelning av olika livsmedel. Ett tips är att du ser till att äta tillräckligt mycket protein eftersom det är kroppens byggstenar. Förutom maten är det viktigt att du vilar ordentligt mellan passen för att nå dina träningsmål. Tänk även på att anpassa kosten efter din träningsform och träningsfrekvens.