Skydda handlederna vid styrketräning

När du styrketränar ger du din kropp en mycket värdefull gåva. Den blir inte bara starkare och snyggare – dina muskler ger dig dessutom bättre hållning och skyddar ditt skelett och inre organ. Att trilla och slå sig är ganska vanligt, men har du naturlig vaddering minskar du riskerna för större skador avsevärt, och dina muskler fungerar avlastande för lederna.

Det finns dock vissa risker att skadas av själva träningen och det brukar bero på framförallt två faktorer: fel teknik och överträning. Oftast är det lederna som får ta stryk då de får större belastning än de klarar av. Det är till exempel viktigt att hålla handlederna raka vid lyft för att tyngden ska fördelas så mycket som möjligt, och av den anledningen är handledsstöd ett fantastiskt tillbehör både i förebyggande och vårdande syfte. Du hittar olika produkter online hos Rehabgrossisten handledsstöd där du enkelt kan beställa hem det du behöver.

Rätt stöd för träningen

När du ska styrketräna är det viktigt att du tar det lugnt i början och sakta men säkert ökar på motståndet och intensiteten. Andra bra tips för korrekt träning är att värma upp innan du sätter igång, att aldrig träna samma muskelgrupp två dagar i rad och att alltid hålla vikterna i rakt läge. Du behöver heller inte lyfta jättetungt som det hette förr, utan istället handlar det om en gradvis och metodisk ökning av repetitioner och vikter där du ändå har kraft kvar efteråt.

Vilket handledsstöd som passar dig bäst beror lite på hur du tränar och om du redan har problem eller inte. Om du till exempel tycker att det är svårt med hållningen kan en enklare sleeve fungera som en påminnelse, medan andra stöd ger stabilitet åt specifika områden, exempelvis tummen eller vristen. Många personer lider av problem som inte har med gymmet att göra, exempelvis karpaltunnelsyndrom från upprepade rörelser och då kan ett starkare handledsstöd som förhindrar att du böjer på leden för mycket vara till stor hjälp när du tränar.